Koronavirüsten Ölümler Neden İtalya’da Çok Yüksek?
19 Mart 2020
Koronavirüsten Ölümler Neden İtalya’da Çok Yüksek?
Şu sıralarda Çin topraklar dışında COVID–19’dan en fazla ölümlere şahitlik eden ülke İtalya’dır.
Bildirilen 9.172 doğrulanmış vakadan 463 ölümle (9 Mart) yeni Coronavirüsten ölüm miktarı İtalya’da son günlerde hızla yükselmektedir. Ancak, ölümler bu ülkede neden bu kadar yüksektir?
Çin toprakları dışında yeni coronavirüs tarafından sebep olunan COVID–19’dan olan ölümlerde en yüksek sayıya İtalya sahiptir. Dünya Sağlık Örgütüne göre, ülkenin COVID–19’dan ölüm oranı %5 olarak küresel ortalama olan %3,4’ten daha yüksektir.
Ülkenin ölüm oranını etkileyen bir olgu nüfusunun yaşı olabilir ki New York Times’a göre İtalya Avrupa’da en yaşlı nüfusa sahiptir ve vatandaşların %23’ü 65 veya üstü yaştadır. Times, ülkede ortalama yaşın 38,3’lük Birleşik Devletlere göre 47,3 olduğunu bildirmektedir. The Local’a göre, İtalya’daki çoğu ölümler 80’li ve 90’lı yaşlardaki COVID–19’dan olan ağır komplikasyonlara duyarlı olan insanlarda olmaktadır.
Michigan Üniversitesinden epidemiyoloji yardımcı profesörü Aubree Gordon’a göre, toplam ölüm oranları her zaman bir popülasyonun demografik istatistiklerine bağlı olacaktır. O, bu durumda, bildirilen ölüm oranları; bir popülasyonun demografik özelliklerinin altını çizmeyi ayarlamak için bir yol olan, “yaş standartlaştırılmış” değildir, demektedir.
Gordon’un Live Science’a söylediğine göre; “Daha genç bir popülasyona sahip bir ülkeye göre, diğer bütün değişkenler eşit tutulduğunda bile, onların ölüm oranının ortalamadan daha yüksek olmasını beklersiniz.”
Temple Üniversitesi Akademisinden Halk Sağlığı biriminden epidemiyolog Krys Jhonson’a göre ayrıca, insanlar yaşlandıkça onların bağışıklık sistemini zayıflatan kanser veya diyabet gibi en az bir durumun ortaya çıkma şansı artmaktadır. O, böylesi durumların insanların coronavirüs kaynaklı ağır hastalıklara daha duyarlı olduğunu, söyledi.
Gordon, diğer bir meselenin, belirli bir bölgede tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan insan sayısı olduğunu, çünkü tek bir bölgede ağır hasta olan çok sayıda insanın sağlık sisteminin çökmesine sebep olabileceğini söyledi. O, Çin’de coronavirüs salgınının ortaya çıktığı ve COVID–19 vakalarının çoğunluğunun görüldüğü Wuhan’da olanın da büyük ihtimalle bu olduğunu belirtti. Live Science daha önce bildirdiğine göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı güncel bir rapora göre Wuhan’da ölüm oranı ülkenin geri kalanındaki %0,7’lik orana karşılık %5,8’di.
Son olarak, ülke hafif seyreden COVID–19 vakalarını tespit edemeyebilir. Gordon’a göre bir topluluk içinde test yaptırma yayıldıkça, sıklıkla toplam ölüm oranını düşüren daha fazla hafif seyreden vakalar bulunmaktadır. Business Insider’a göre, 140.000’den fazla testin yapıldığı Güney Kore’de bulunan %0,6’lık ölüm oranında, olan da buydu.
Johnson; “Aslında kaç adet insanın enfekte olduğunu muhtemelen bilmiyoruz.” dedi. O, daha hafif semptomlara sahip olanların veya daha genç olanların test olmayacaklarını söyledi. Johnson, İtalya’daki gerçek ölüm oranının aslında küresel ölüm oranı olan %3,4’e yakın olduğundan şüphelenmektedir.
Al Jazeera’nın haberine göre İtalya (7 Marta kadar) azımsanmayacak sayıda olan 42.000 adet test gerçekleştirmiştir. Gordon’a göre, bununla birlikte bölgede daha fazla test yapılmasına hala ihtiyaç duyan “oldukça büyük bir salgın” büyük ihtimalle var.
Kaynak: scientificamerican
Önceki Haber AR-GE Faaliyetleri İçin Ayrılan Ödenekler
Sonraki Haber Finansal Yatırım Araçlarının Kazanç Oranları
Sonraki Haber İnternet Kullanan Gençlerin Oranı %92,4 Oldu